Πέμπτη 27 Δεκεμβρίου 2007

"Ένα μαγικό σκονάκι ξέρω..."


Ανάμεσα στους ναυτικούς κυκλοφορούσε παλιά η φήμη πως οι "μαρκόνηδες", δηλαδή οι ασυρματιστές, ήταν "λοξοί", "σαλεμένοι", "ανισόρροποι"...Το λέει κάπου ο Καββαδίας - νομίζω στην "Βάρδια" - όταν μεταφέρει σ' έναν διάλογό του με κάποιον σύντροφό του πάνω στο βαπόρι την αποστροφή του τελευταίου:"καλά εσείς οι μαρκόνηδες είστε όλοι τρελλοί, σάς χτυπάει το ρεύμα και το χάνετε".



Ανάμεσα στους "ποδοσφαιρικούς" κυκλοφορεί, με άλλα λόγια,η ίδια φήμη για τους τερματοφύλακες: "έχεις δει ποτέ τερματοφύλακα να μην είναι "τζάζ" ;"
Κι αυτό είναι το πρώτο που συνδέει τους τερματοφύλακες με τον ποιητή.




Το δεύτερο είναι ένα περιστατικό, όπως μου το αφηγήθηκε τερματοφύλακας:

"Έπαιζα τότε στου Ρέντη και το γήπεδο είχε άθλιο φωτισμό. Σούταρει κάποιος από μακρυά, δεν φαινόταν η μπάλα καλά,δεν φορούσα κι εγώ τους φακούς μου, άργησα να την δω, πάει... φάγαμε γκολ. Στα αποδυτήρια τους λέω: "μην τους αφήνετε να σουτάρουν, δεν έχει φως το γήπεδο και δεν βλέπω καλά." Σηκώνετε ο μικρότερος της ομάδας και μ' απαντάει μ' έναν στίχο του Καββαδία:
"Κρέας αλατισμένο του κουτιού.
Μύωπα καπετάνιο μου και γέρο
ένα μαγικό σκονάκι ξέρω
τέλειο για την κόρη του ματιού..."
Ρε τον τσόγλανο..."



Υ.Γ.: Παρεμπιπτόντως ο Gordon Banks, ο σπουδαιότερος τερματοφύλακας που γεννήθηκε στα βρετανικά νησιά και ένας από τους σπουδαιότερους που υπήρξαν ποτέ παγκοσμίως, σταμάτησε το ποδόσφαιρο όταν σε ηλικία 35 ετών έχασε την όρασή του από το ένα μάτι σε αυτοκινητιστικό ατύχημα.






Δεν υπάρχουν σχόλια: