Πέμπτη 10 Ιανουαρίου 2008

Οι Κρυφές Αποκρούσεις


Υπάρχουν στην ιστορία του ποδοσφαίρου μερικές αποκρούσεις, ορισμένες επεμβάσεις, κάποιες ενέργειες τερματοφυλάκων που καθόρισαν -θετικά για την ομάδα τους- το αποτέλεσμα. Συχνά αυτές έγιναν σε σημαντικότατα παιχνίδια, αλλά επειδή έτυχε στον ίδιο αγώνα να διακριθεί αγωνιστικά (ή μη) κάποιος άλλος πρωταγωνιστής, επιθετικός ή άλλος ποδοσφαιριστής, προπονητής ή ακόμη και παράγοντας, κανείς δεν θυμάται τον τερματοφύλακα που εξασφάλισε το αποτέλεσμα και την επέμβασή του. Αυτές λέω "Κρυφές Αποκρούσεις" και μια από αυτές είναι εκείνη του Dino Zoff στο ιστορικό πλέον Ιταλία - Βραζιλία 3-2 για τον δεύτερο γύρο της τελικής φάσης του Μουντιάλ της Ισπανίας στα 1982.


Κι οι δύο εθνικές είχαν κερδίσει την Αργεντινή. Η Ιταλία με 2-1 και η Βραζιλία με 3-1 έτσι αρκούσε η ισοπαλία στους Βραζιλιάνους για να προκριθούν στα ημιτελικά και η ομάδα τους ήταν το φαβορί καθώς είχε παρουσιάσει μια ενδεκάδα εξαιρετικών αστεριών, με πλούσια τεχνική κατάρτιση που ίσως παρόμοιά της να μην εμφανίστηκε ποτέ σε τελική φάση Παγκοσμίου Κυπέλλου. Μερικά από τα ονόματα: Φαλκάο, Ζίκο , Σόκρατες , Ζούνιορ, Σερέζο, Έντερ.


Το παιχνίδι όμως έμεινε στις Ποδοσφαιρικές Γραφές ως ο αγώνας του Paolo Rossi που πέτυχε τρία γκολ και έδωσε την νίκη πρόκριση στην Ιταλία, ανοίγοντας τον δρόμο για την τρίτη κατάκτηση Παγκοσμίου Κυπέλλου από την Squadra Azzurra.


Ακριβώς στην τελευταία στιγμή της αναμέτρησης ήταν η ώρα του σαραντάρη τότε Zoff να πραγματοποιήσει μια από τις πιο καθοριστικές "κρυφές αποκρούσεις" της Ιστορίας και να κρατήσει το 3-2. Μόλις μπλοκάρει τη μπάλα και με σουτ την στέλνει μακρυά από την περιοχή του, ο διαιτητής σφυρίζει τη λήξη. Κανείς σχεδόν δεν την θυμάται , αλλά χωρίς αυτή την επέμβαση δεν θα είχαμε απολαύσει τον Sandro Pertini , σοσιαλιστή πρόεδρο της Ιταλίας να πανηγυρίζει στις κερκίδες του Santiago Bernabeu την κατάκτηση του Παγκοσμίου Κυπέλλου από τη χώρα του, ούτε θα είχε δηλώσει μετά: "Χάρηκα πολύ αυτό το Κύπελλο, γιατί δεν είχα την ευκαιρία να χαρώ τα δύο προηγούμενα που είχαμε κερδίσει. Τότε στην Ιταλία είχαμε φασισμό κι εγώ βρισκόμουν στην εξορία...". Ούτε βεβαίως θα είχαμε δει ποτέ τον πιο λυτρωτικό πανηγυρισμό που έχει συμβεί ποτέ στο παγκόσμιο ποδόσφαιρο, εκείνον του Tardelli μετά από το γκολ που πέτυχε στον τελικό με αντίπαλο την Γερμανία.


(1)Εδώ μια σύνοψη του Ιταλία-Βραζιλία 3-2, στο 4:18 φαίνεται η "Κρυφή Απόκρουση" του Dino Zoff: http://www.youtube.com/watch?v=DOO9goXbIsg
(2)Εδώ ο πανηγυρισμός του Tardelli με τα δικά του σχόλια:
(3)Στην φωτογραφία πάνω δεξιά ο Sandro Pertini πανηγυρίζει στις κερκίδες του Santiago Bernabeu , ενώ ο Ισπανός άναξ τον κοιτά με προφανή απορία για τον αυθορμητισμό του...

Δεν υπάρχουν σχόλια: