Παρασκευή 25 Ιανουαρίου 2008

Ο Τερματοφύλακας που Μετέτρεψε το Σίδερο σε Άνεμο.

Αντιγράφω από το βιβλίο του Eduardo Galeano, "El fubol a Sol y Sobra" ("Το Ποδόσφαιρο στον Ήλιο και στη Σκιά", ελληνικός τίτλος: "Τα Χίλια Πρόσωπα του Ποδοσφαίρου", εκδόσεις Ελληνικά Γράμματα, Αθήνα, 1998):







"Ο Εντουάρντο Τσιγίδα ήταν τερματοφύλακας της Ρεάλ Σοσιεδάδ , στο Σαν Σεμπαστιάν , στη Χώρα των Βάσκων. Λεπτός, ψηλός, είχε έναν ιδιαίτερο τρόπο να αποκρούει, και ήδη η Μπαρτσελόνα και η Ρεάλ Μαδρίτης τον είχαν βάλει στο μάτι. Οι ειδικοί έλεγαν ότι ο νεαρός αυτός έμελλε να διαδεχτεί τον Θαμόρα.Αλλά το πεπρωμένο είχε άλλα σχέδια.Το 1943 ένας αντίπαλος επιθετικός , που για την ιστορία ονομαζόταν Σανιούδο, του προκάλεσε ρήξη μηνίσκου και συνδέσμων. Μετά από πέντε εγχειρήσεις το γόνατο, ο Τσιγίδα είπε αντίο στο ποδόσφαιρο και δεν βρήκε άλλη παρηγοριά από το να γίνει γλύπτης.Έτσι, γεννήθηκε ένας από τους μεγάλους καλλιτέχνες του αιώνα μας..."




Ο Eduardo Chillida υπήρξε όντως ένας από τους μεγαλύτερους γλύπτες του 20ου αιώνα. Γεννήθηκε στο Σαν Σεμπαστιάν στα 1924 και αφού γύρισε όλον τον κόσμο , ξεκινώντας από το Παρίσι αμέσως μετά τον πόλεμο, πέθανε πίσω στο Σαν Σεμπαστιάν το 2002.Ο διάσημος Βάσκος γλύπτης υπήρξε πράγματι βασικός τερματοφύλακας της Ρεάλ Σοσιεδάδ για 14 παιχνίδια τη χρονιά 1942-1943 (χρονιά όπου η Ρεάλ Σοσιεδάδ αγωνίστηκε στην Β' Εθνική , κερδίζοντας την ανοδό της στην Α'). Την επόμενη χρονιά στο παιχνίδι εναντίον της Βαγιαδολίδ δέχτηκε το καθοριστικό για την συνέχεια της καριέρας τους μαρκάρισμα του Σανιούδο.Σαν γλύπτης ο Τσιγίδα δούλεψε πολύ τα βαριά υλικά (κυρίως το σίδερο και το μπετόν). Λέγεται πως ήταν ο άνθρωπος που "μετέτρεψε το σίδερο σε άνεμο".




Στην πρώτη φωτογραφία πάνω δεξιά ο Eduardo Chillida με τη φανέλα της Real Sociedad





Εδώ το έργο του "Berlin" και ο ίδιος στο ατελιέ του.


Δεν υπάρχουν σχόλια: