Τετάρτη 13 Φεβρουαρίου 2008

"Πριν το χάραμα...


...μονάχος εξεκίνησα..." λέει ένα από τα πιο όμορφα λαϊκά τραγούδια. Αυτό είναι γνωστό . Όπως είναι γνωστό πως το ως άνω τραγούδι είναι του μπάρμπαΓιάννη του Παπαϊωάννου, ενός από τους τρεις μεγαλύτερους συνθέτες που πέρασαν από το ρεμπέτικο και αργότερα από το λαϊκό τραγούδι.
Ο Γιάννης Παπαϊωάννου γεννήθηκε στην Κίο της Μικράς Ασίας από πατέρα ναυτικό και σχετικά εύπορη οικογένεια. Έχασε παιδί ακόμα τον πατέρα του και με τη μητέρα του ήρθε στην Ελλάδα, με τη Μικρασιατική Καταστροφή το '22. Πρώτα για λίγο στην Σαμοθράκη και ύστερα για μια ζωή στις Τζιτζιφιές. Κι αυτά λίγο πολύ είναι γνωστά .
Αυτό όμως που παραμένει άγνωστο είναι πως το ποδόσφαιρο στάθηκε η αιτία να αφιερωθεί στη μουσική. Ξεκίνησε στα 1928 να σφυρίζει μια φυσαρμόνικα, αλλά μόνο μετά από έναν σοβαρό τραυματισμό του στη μπάλα η μάνα του τού αγόρασε ένα μαντολίνο για να πάψει να τρέχει στα γήπεδα.
Σε τι θέση έπαιζε είναι εύκολο να το μαντέψει κανείς. Ψηλός (μακρύς , όπως τον φώναζαν οι ρεμπέτες) κι αδύνατος , η συνηθέστερη σωματοδομή τερματοφύλακα, στον Φαληραϊκό...
(Κλικ εδώ για να ακούσετε τον εθνικό ύμνο του μπαρμπαΓιάννη:

Δεν υπάρχουν σχόλια: